• Beverwijk 100 jaar

    Op 19 maart 2019 bestond sv Beverwijk precies 100 jaar. Dat is uiteraard op gepaste wijze gevierd (op 19 maart met een jubileumreceptie en op 23 maart met een grote feestavond). 

    Op deze plek plaatsen we artikelen en foto's die met het 100-jarig bestaan te maken hebben. Houd deze plek dus goed in de gaten.

    Heeft u zelf ook mooie foto's en/of verhalen voor op de website? Stuur deze dan in naar info@svbeverwijk.nl

     

  • Zittend Pim van de Watering met naast hem zijn vader Rokus van de Watering. Daarnaast zijn vrouw Lia van der Watering (blonde vrouw),  Nol Henne met schuin er achter Tante Lauw. Uiterst rechts waarschijnlijk Toon Gerrits

  • Laatste kampioenschap

    In het seizoen 2014-2015 werd het eerste zondagelftal met overmacht kampioen van de 4e klasse C. Beverwijk haalde maar liefst 65 punten en werd in de thuiswedstrijd tegen De Rijp kampioen. Via de link zijn enkele beelden van deze wedstrijd te bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=EkXNEcm5tCo

    In het seizoen 2015-2016 kwam Beverwijk in de 3e klasse uit. Daarna was Beverwijk 2 seizoenen niet vertegenwoordigd met een eerste team, maar vanaf het seizoen 2018-2019 gelukkig weer wel (als zaterdag 1).

  • Het verhaal achter de oude kontributiekaart

    Dit is de achterkant van de kaart waarop je kan zien dat de Hr. A.Veldman contibutieachterstand had.

    De zoon van de inmiddels overleden A. Veltman (Wil Veltman) stuurde ons in eerste instantie de voorkant van de contributiekaart toe en later ook nog de achterkant. Hij meldde hierbij het volgende: "bij deze nog excuses voor de achterstand namens mijn Pa (al is het bijna 80 jaar geleden en leeft hij niet meer). De reden dat de achterstand is ontstaan is denk ik wel te verklaren, het was 1937 en in dat jaar had hij het erg druk, hij werd ingelijfd in militaire dienst en had verkering met mijn Moe die in den Haag woonde dus je begrijpt hij had andere dingen aan zijn hoofd als voetbal."

    Het gaat om Albertus, (Ab of Appie) Veltman geboren op 23 november 1917 te Heerlen. Als militair was hij ingedeeld bij het 3e Regiment Huzaren der Cavalerie

  • sv Beverwijk 1959

    Op de foto:

    Achterste rij: Henk Niesten, Karel Minneboo, Henk Knaap, Joop Ketting, Henk Wolterman, Jaap Minneboo, Henk vd Pas, David Tromp, Dick v. Zutphen

    Voorste rij: grensrechter Hoogewerf, Flip Springer, Hill Gerrit, Thijs Waanders, Kick Minneboo, Henk van Oost, Cor Rietkerk

  • Kampioensteam Beverwijk F1 mei 2015

  • Complex aan de Ringvaartweg (nu parkeerplaats Zwarte Markt)

  • In 1972 verhuisde de club van sportpark Adrichem naar sportpark Aagtenbos aan de Ringvaartweg. De reden voor de verhuizing van de club was dat de toenmalige accommodatie te klein was, bovendien zouden op sportpark Ardrichem huizen worden gebouwd. Dat laatste is niet doorgegaan. Het sportpark bleef. En sv Beverwijk verhuisde naar sportpark Aagtenbos. sv Beverwijk was op dat moment een grote vereniging. De club was tevreden met de mogelijkheid om op het Aagtenbos een eigen complex te kunnen opbouwen, te kunnen uitbreiden en een nieuwe accommodatie neer te kunnen zetten. Nu nog is de club bijzonder trots op wat door veel inzet van de club, vaak met eigen middelen (de gemeente Beverwijk had weinig geld voor de ontwikkeling van de accommodatie) en vaak letterlijk met eigen handen door de clubleden is opgebouwd. Er werd begonnen met drie velden en later kwamen er nog drie bij (vijf speelvelden en een trainingsveld). sv Beverwijk had op het moment van de verhuizing naar Aagtenbos 46 teams (senioren en jeugd). Veel van de leden kwamen uit de wijken rondom sportpark Adrichem. Onder de leden zijn veel werknemers van de Hoogovens. Het was een volksclub, zo wordt wel gezegd. In de negentiger jaren komt de club in moeilijkheden door de genoemde verkeersoverlast. Men probeert de parkeerproblemen nog het hoofd te bieden door een veld op te offeren en er een parkeerterrein van te maken. Maar het helpt onvoldoende. Eind jaren 90 komt de gemeente met een plan om sv Beverwijk terug te laten keren naar sportpark Adrichem. De vereniging protesteerde daar fel tegen. Men wilde eigenlijk helemaal niet weg van het mooie sportpark Aagtenbos, maar als het dan toch echt moest, dan wilde men het liefst naar een locatie in de Broekpolder. De gemeente bleef hardnekkig volharden in haar plan en weigerde mee te werken naar een verhuizing naar de Broekpolder. Het conflict met de gemeente loopt hoog op. sv Beverwijk trekt zich terug uit de Sportraad, ze voelden zich door hen in de steek gelaten. "In 1972 waren we het kind van de rekening en in 1997 weer", zo wordt het door de club verwoord. De club voelde zich opgeofferd aan economische belangen, en verkoop van de grond aan de Zwarte Markt voor uitbreiding wordt daarbij veelvuldig genoemd. Deze verkoop is gerealiseerd en sv Beverwijk zit sinds juli 2001 - na een gerechtelijke procedure bij de rechtbank Haarlem - weer op sportpark Adrichem. In eerste instantie in een noodlocatie; later gevolgd door nieuwbouw wat nu kantine "De Driesprong" heet (een verwijzing naar de 3e locatie in totaal van sv Beverwijk).

     

     

     

  • Van SDO naar sv Beverwijk

    In het jaar 1919 is de vereniging opgericht onder de naam SDO (Samenspel Doet Overwinnen). In het jaar 1923 toen men promoveerde naar een hogere klasse mocht de naam SDO niet meer gebruikt worden omdat er al een vereniging bestond met de dezelfde naam (SDO uit Bussum). In dit jaar werd de naam SDO gewijzigd naar Beverwijk (tussen juni en september van dat jaar werd eerst nog even de naam Meerenstein gevoerd). In het seizoen 1926-1927 werd VV toegevoegd, zodat het VV Beverwijk werd. Echter kennen de meeste mensen van onze vereniging alleen de naam SV Beverwijk. De vraag is nu wanneer is VV vervangen door SV. Door te spitten in diverse archie materialen is dit niet echt te achterhalen. Wel is er een vermoeden.

    In 1943/1944 werd er een honkbal/dameshandbalvereniging opgericht door de toenmalige icoon van VV Beverwijk Jan Maenhout. In de daarop volgende jaren werd er nog een amusementsvereniging opgericht. Deze bevatte een dansgroep, toneelvereniging en nog een balletvereniging.  Deze verenigingen werden tussen 1950 en 1955 weer ontbonden. Uit de archieven is gebleken dat de balletvereniging in 1946 een optreden had ergens in Beverwijk. Zij mochten niet optreden onder de naam VV Beverwijk maar onder SV Beverwijk. De vraag is nu: Is in dit jaar 1946 de VV Beverwijk veranderd in SV Beverwijk?

    Wie o wie heeft hier een antwoord op.

    Jaap Dobma

  • Oude jeugdcommissie

  • Kampioenen van 1972

  • Kampioenen 1997

  • A-pupillen uit 1974

  • Jan Maenhout Toernooi

    Bij de beschrijving van de 100-jarige geschiedenis mag en kan het befaamde Jan Maenhout Toernooi uiteraard nier ontbreken. Dit (internationale) toernooi voor A-junioren genoot grote bekendheid. Vele Nederlandse en buitenlandse clubs hebben hier aan meegedaan. Traditiegetrouw werd dit toernooi op de zaterdag voor Pinksteren en op Pinkstermaandag georganiseerd. Vele toeschouwers bevolkten het Beverwijk-complex en op zaterdagavond was er altijd een groot feest in de kantine. De gasten uit het buitenland werden in de eerste jaren bij gastgezinnen ondergebracht. Met dank aan archivaris Jaap Dobma zijn hiernaast en hieronder de winnaars te lezen. 

    Op de foto''s uit 1984 zijn de volgende personen zichtbaar:

    A1 tijdens het Jan Maenhout toernooi, ze werden daar 2e. Finale verloren van het Noord Hollandse selectie. Op het bordes neemt Dries Schelvis de 2e prijs in ontvangst.

    Op de elftalfoto de volgende namen:
    Bovenste rij van links naar rechts:
    Nico Dijkstra, Simon Kooiman, Michel Doesburg, Rick Raeimakers, Marcel Zuurbier,John de Vries,Yme Niesten,Gerard Morsink, Wilfred Castricum.
    Onderste rij:
    Pedro Constan, Dennis de Boer, Karel v.Wanrooy, John v.d.Eng,Dries Schelvis,Jaap Vessies , Miquel Herraez.
  • Foto's toegezonden door Joop Mattu (uit album van vader Rinus Mattu)

  • Foto's uit album Rinus Mattu: foto hieronder aspiranten D-elftal vlak voor hun kampioenswedstrijd in 1968. Achterste rij: scheidsrechter Y. Weydema, Paul Hakze, Kees Mattu, Eus de Jong (gastkeeper),?.,Rene Burger, Jacq. Drijver, vader Burger (leider) Zittend: De Haas, Jan Duinmeijer, Johan van de Leden,?, Martin van Roon

  • Wie weet nog wie wie is? Namen kunnen worden gemaild naar info@svbeverwijk.nl

  • Toegezonden door Ruud Assendelft (foto vermoedelijk uit jaren 70)

  • Mooi artikel in Dagblad Kennemerland van 23 maart 2019

    SV Beverwijk, de club van het volk, viert 100-jarig bestaan: van kapelaan Van Houten tot Arthur Numan en het boevenpak | Noordhollands Dagblad

    http://digikrant.noordhollandsdagblad.nl/static/cci/index.html?epub=https://digikrant.noordhollandsdagblad.nl/cdn/premium/b195e4a78e7b8d5de635b9589b21b611/web/OPS/cciobjects.json#/pages/42-43

    SV Beverwijk, de club van het volk, viert 100-jarig bestaan: van kapelaan Van Houten tot Arthur Numan en het boevenpak

    Kees van Dalsem

    Vrijdag 22 maart 2019 om 16:34

    BEVERWIJK

    Als een club uit de regio een roerige geschiedenis heeft, dan is het wel SV Beverwijk. Maar de vereniging bruist bij de thuiswedstrijden van het vlaggenschip weer; de club richt zich op voetballers die na de wedstrijd op de klanken van een zanger nog een biertje willen blijven drinken. SV Beverwijk, de club van het volk.

    Jeugdleden heeft Beverwijk niet meer, dat is moeilijk als de vrijwilligers daarvoor ontbreken, maar gelukkig zijn er nog wel genoeg mannen en vrouwen die op zaterdagmiddag in de kantine willen staan.

    „Dit seizoen is het weer ouderwets gezellig en zit het vol na een thuiswedstrijd. Er komen zelfs jongens van andere clubs, als bij hen niks te doen is op zaterdag”, vertelt Jaap Dobma, die al sinds 1966 lid is van de club. „DEM was katholiek, Jong Hercules christelijk, De Kennemers voor de middenstand, dus ik mocht van mijn vader alleen naar SV Beverwijk.”

    Dobma heeft al ongeveer alle functies gehad bij de vereniging, van voetballer, jeugdtrainer tot bestuurslid. De afgelopen tijd houdt hij zich bezig met de historie van de club die op 19 maart 1919 opgericht is.

    Het team van SDO onder leiding van kapelaan Knots.

    „Ik heb Arthur Numan nog training gegeven. Hij is een van de betere spelers die SV Beverwijk ooit heeft voortgebracht.” Uiteindelijk kwam Numan tot 45 interlands en voetbalde hij voor Haarlem, FC Twente, PSV en Glasgow Rangers.

    Overigens is Numan niet de enige prof die SV Beverwijk afleverde, ook Michel Doesburg (onder andere Haarlem, Heerenveen, AZ, en in Schotland Motherwell en Dunfermline Athletic) begon bij de witroden.

    Andere goede voetballers die Beverwijk in de afgelopen 100 jaar voortbracht zijn Chris Knoop, Wim van Dongen, Wil van der Spil, Joop Ketting, Henk Raap. Rinus Schelvis, Cock van Zutphen en Dorus de Vries (nu Celtic).

    De beslissingswedstrijd tussen DEM en SV Beverwijk in 1954.

    SV Beverwijk heette in de beginjaren nog niet zo, het is gestart als SDO, Samenspel Doet Overwinnen. Overigens is de club opgericht met hulp van kapelaan Van Houten, die een paar jaar later ook aan het begin van DEM (Door Eenheid Macht) stond. „In 1918 lukte het kapelaan Knots niet om SDO op te richten, er was geen geschikt terrein.”

    Een mooi veld om op te voetballen was in die jaren daarna ook nog een probleem. Dat zorgde er bijna voor dat SDO opgeheven moest worden, maar de Beverwijkers gaven hun club niet op.

    In 1923 volgde een naamsverandering. SDO promoveerde en er bestond al een club met dezelfde naam, de huidige tegenstander van DEM in de hoofdklasse A uit Bussum.

    SV Beverwijk viert de titel in 2015.© Foto Kees Blokker

    „Ik ben erachter gekomen dat SV Beverwijk ook nog een paar maanden Meerenstein heeft geheten, naar de wijk waarin gespeeld werd. Sinds augustus 1923 heet de club Beverwijk en in het seizoen 1926/1927 werd VV toegevoegd. Ik weet alleen niet wanneer het is veranderd in SV Beverwijk, dat kan ik nergens in de archieven terugvinden.”

    De reden dat de club ’sportvereniging’ Beverwijk werd genoemd, kwam omdat er inmiddels ook een handbal-, honkbal- en amusementstak (dans, toneel, jeugdband en ballet) was.

    Sportief gezien waren er in de jaren voor de oorlog al verschillende successen. Kampioenschappen waren er in 1923, 1927, 1931, 1933, 1934 en 1935, maar de promotiewedstrijden naar de tweede klasse gingen steeds verloren.

    In 1954 lukte het wel; SV Beverwijk promoveerde naar de tweede klasse van de KNVB. Naar de beslissingswedstrijd tussen DEM en Beverwijk kwamen 7000 mensen kijken. „Samen met het kampioenschappen in 1972, 1986, 1997 en 2001 zijn dat de grootste successen.”

     De eerste successen kende Beverwijk op Adrichem, maar begin jaren 70 moest de club verhuizen; het sportpark barstte uit zijn voegen. Dobma: „We voetbalden toen op het veld waar nu Jong Hercules gevestigd is. Zij gebruiken nog steeds onze oude clubhuis als kantine.”

    In 1973 werd het nieuwe complex aan de Ringvaartweg geopend door burgemeester Bruinsma. Naast de club werd begin jaren 80 de Zwarte Markt geopend.

    De Beverwijkse Bazaar was zo’n succes, dat de club voor de tweede keer in de historie werd gedwongen om te verhuizen. Na een lang conflict met de gemeente, keerde SV Beverwijk in 2001 weer terug op Adrichem, vlak naast de plek waar de voetballers eerder speelden.

    In 2016 speelde Beverwijk in de derde klasse zondag, maar omdat veel spelers vertrokken, kon de club het seizoen daarop geen eerste elftal inschrijven. Twee seizoenen lukte het niet om een team op de been te brengen, maar sinds vorig jaar speelt SV Beverwijk weer mee in de top van de vierde klasse en er zijn genoeg spelers om drie seniorenteams te vullen.

     

  • Oude clubbladen en voorwoorden bij jubilea